Știri
Home » Știri » Motivul incredibil pentru care interlopii îşi schimbă numele după ce se căsătoresc. Poliţia a intrat pe fir

Motivul incredibil pentru care interlopii îşi schimbă numele după ce se căsătoresc. Poliţia a intrat pe fir

schimbarea numelui

Nu de puține ori, interlopii își schimbă numele după căsătorie și îl preiau pe cel al soției lor. În spatele acestui gest nu s-ar afla, de fapt, iubirea pentru partenera lor, ci o încercare de a scăpa de justiție.

De ce își schimbă interlopii numele după căsătorie

Interlopii își schimbă adesea numele cu cel al soției lor, după ce se căsătoresc, iar specialiștii au explicat că fac acest lucru pentru a nu fi trași la răspundere pentru ilegalitățile comise, din moment ce se face un ordin de arestare pe un nume, este mai greu să fie depistată persoana care și-a schimbat numele.

Totuși, această metodă nu funcționează în țara noastră, ci mai ales în afara granițelor, după cum explică criminaliștii. În țara noastră, această schemă de fentare a legii nu funcționează, pentru că evidența se ține în funcție de codul numeric personal, iar dacă persoana este verificată, vor apărea infracțiunile comise, indiferent de numele acesteia.

„E o practică folosită pentru afară. În România nu are niciun efect pentru cine are acces la bazele de date, în momentul în care vrei să verifici o persoană îți apare istoricul de nume, iar evidențele oricum se țin după CNP”, a explicat un specialist criminalist.

Ce se întâmplă în afara granițelor

Totuși, sunt țări care nu funcționează după același sistem, astfel că schimbarea numelui poate însemna scăparea de o anumită pedeaspsă.

„Dar sunt țări care nu au acest sistem și atunci pe ei îi ajută să scape pe moment de verificările operative, gen interdicții, mandate internaționale, chestii d-astea, sau dacă au fost deja introduși într-o baza de date cu un nume, într-o anumită țară.

Italia, de exemplu, organizează evidențele pe nume și domiciliu, din câte știu eu și, repet, e vorba doar de verificările operative, cele care se fac la controalele de rutină, când nu se ajunge la o consultare amplă a bazelor de date”, a mai spus expertul.