Știri
Home » Știri » Este sau nu obligatoriu să deții o condica de prezență a angajaţilor la locul de muncă?

Este sau nu obligatoriu să deții o condica de prezență a angajaţilor la locul de muncă?

Condica de prezență

Condica de prezență a angajaților la muncă iscă mereu semne de întrebare, pentru că mulți se întreabă dacă aceasta este sau nu obligatorie. Iată că răspunsul este afirmativ și condica este, de fapt, obligatorie.

E obligatoriu să ai o condică de prezență a angajaților la muncă?

Condica de prezență are un rol bine stabilit și tocmai de aceea, ea este obligatorie în orice companie. Ceea ce trebuie să facă, în principal, condica de prezență este să arate câte ore au petrecut la birou angajații. Iată ce trebuie să știi despre condica de prezență.

Un aspect foarte important despre condica de prezență este acela că angajații nu sunt obligați, potrivit legii, să semneze condica de prezență atunci când soses la muncă sau atunci când pleacă.

Există totuși și cazuri în care angajatorul îi obligă pe angajați să facă acest lucru. Un motiv este acela că angajatorul trebuie să țină evidența orelor petrecute de muncitor la locul de muncă, pentru a întocmi statutul de plată.

Ce arată Codul Muncii despre condica de prezență

Acest lucru apare în Codul Muncii la articolul 119, care arată că:

(1) Angajatorul are obligația de a ține la locul de muncă definit potrivit art. 161 evidență orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidențierea orelor de începere și de sfârșit ale programului de lucru, și de a supune controlului inspectorilor de muncă această evidență, ori de câte ori se solicită acest lucru.

(2) Pentru salariații mobili și salariații care desfășoară muncă la domiciliu, angajatorul ține evidență orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat în condițiile stabilite cu salariații prin acord scris, în funcție de activitatea specifică desfășurată de către aceștia.

Informațiile care trebuie să apară în condica de prezență de la muncă sunt următoarele:

  • informații despre companie
  • perioada pentru care se face condica
  • numele salariaților
  • ora de început a programului
  • ora de încheiere a programului
  • numărul total de ore de muncă ale angajaților