Știri
Home » Știri » Cum se obţine viza de flotant, în septembrie 2020. Regulile s-au schimbat drastic înainte de alegeri

Cum se obţine viza de flotant, în septembrie 2020. Regulile s-au schimbat drastic înainte de alegeri

viza de flotant

Vizele de flotant se vor acorda cu restricții în acest an, pentru a asigura o bună funcționare pentru alegerile locale din toamnă. Iată ce trebuie să știe românii care vor să obțină viza de flotant.

Schimbări pentru obținerea vizei de flotant. Ce trebuie să faci

Persoana care vrea să obțină o viză de flotant trebuie să locuiască în locul respectiv de cel puțin jumătate de an. Solicitantul trebuie să mai facă și o declarația la Evidența Populației, în care să explice motivul pentru care și-a schimbat domiciliul.

Totodată, Poliția va urmării îndeaproape solicitările pentru viza de flotant, pentru a nu fi detectate fraude. Astfel, adresele care au un număr mare de solicitări pentru obținerea unui astfel de document, vor avea parte de o vizită a oamenilor legii.

„Direcţia de Evidenţă a Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date a introdus noi măsuri de verificare suplimentară pentru adresele unde se constată un număr mai mare de cereri pentru stabilirea reşedinţei. Acestea au fost transmise şi către Serviciile de Evidenţă a Persoanelor din teritoriu pentru a fi aplicate. Astfel, în toate situaţiile în care se înregistrează cereri pentru stabilirea reşedinţei, solicitantul va declara pe propria răspundere că locuieşte mai mult de 15 zile la adresa la care are locuinţa secundară. Declaraţia va fi consemnată pe cerere, în faţa funcţionarului de evidenţă a persoanelor”, a declarat luni, purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.

Ce măsuri vor lua autoritățile pentru a nu se comite fraude

Astfel, vor fi luate măsuri pentru a spori verificările, acolo unde există un număr de solicitări mai mare decât media zilnică.

„Practic, se vor avea în vedere şi cazurile în care cererile s-au depus, succesiv, la intervale relativ scurte de timp, pentru aceeaşi adresă. Prin «număr mare de solicitări» se înţelege un număr care depăşeşte media zilnică, săptămânală sau lunară. Prin aceste măsuri se pot monitoriza îndeplinirea condiţiilor necesare pentru acordarea vizelor de reşedinţa pentru cetăţenii cu drept de vot şi verificarea legalităţii acestora, în cazul constatării unei evoluţii semnificative a numărului de persoane care îşi stabilesc reşedinţa intr-o anumită circumscripţie electorală”, a mai explicat purtătorul de cuvânt al MAI.