Știri
Home » Știri » Cum se dă indemnizaţia de însoţitor, în 2020? Ce acte îţi trebuie pentru dosar

Cum se dă indemnizaţia de însoţitor, în 2020? Ce acte îţi trebuie pentru dosar

indemizatie insotitor

Pensionarii de invaliditate au dreptul de a avea un însoțitor, la fel și minorii cu un handicap grav. Iată toate detaliile pe care trebuie să le cunoști despre indemnizația de însoțitor. Află de ce acte ai nevoie, dar și ce spune legea despre aceste documente.

Ce trebuie să știi despre indemnizația de însoțitor, în 2020

Pensionarii de invaliditate de grad 1 au dreptul la o indemnizație de însoțitor sau la asistent personal. Art. 77 din Legea nr.263/2010 stabilește pe larg modalitățile în care o persoană poate beneficia de un însoțitor.

În cazul în care este vorba despre un copil cu un handicap grav, atunci părinții acestuia, sau reprezentanții săi legali, pot depune actele necesare pentru a deveni însoțitorul lui, pentru care vor primi o indemnizație de circa 1.000 de lei.

Iată de ce acte ai nevoie pentru a primi indemnizația de însoțitor:

cerere de acordare a indemnizației;

certificatul de încadrare într-o categorie de persoane cu handicap care necesită protecție specială;

copie buletin de identitate/ carte de identitate sau certificat de naștere bolnav

copie act de identitate reprezentant legal, copie curatela pentru bolnavii cu handicap psihic;  anchetă socială;

dosar cu șină

Ce drepturi au pensionarii invalizi

Legea oferă aceleași beneficii și pentru pensionarii cu un handicap grav. Astfel, cunatumul pe care îl poate primi însoțitorul este de 80% din punctul de pensie.

Pensionarii de invaliditate încadrați în gradul I de invaliditate au dreptul, în afara pensiei, la o indemnizație pentru însoțitor, în cuantum fix.

(2) Cuantumul indemnizației pentru însoțitor reprezintă 80% din valoarea unui punct de pensie, stabilite în condițiile legii.

(3) Indemnizația pentru însoțitor se suportă de la bugetul de stat.

(4) În cazul pensionarilor încadrați în gradul I de invaliditate care beneficiază de pensie de invaliditate în mai multe sisteme de asigurări sociale, indemnizația pentru însoțitor se acordă de ultimul sistem în care aceștia au fost asigurați.