Știri
Home » Stil de viață » Cum să prepari pâinea fără drojdie. Alternativa practică

Cum să prepari pâinea fără drojdie. Alternativa practică

GALERIE FOTO (2) pâinea fără drojdie

Pâinea fără drojdie se face mai repede și e mai sănătoasă. Dacă nu ai mai găsit drojdie în comerț, poți face pâine fără nicio problemă. Alternativa practică și ușoară este lipia.

Pâinea fără drojdie. Rețeta pentru lipii

Ai nevoie de:

  • 600 g făină
  • 300 ml apă călduță
  • ½ linguriță sare
  • 30 ml ulei

Mod de preparare

  • Se amestecă toate ingredientele până se obține o cocă tare. Se poate folosi și robotul de bucătărie pentru amestecare.
  • Se lasă aluatul la odihnit 30 de minute, acoperit cu folie de plastic. Se împarte apoi în 10 bucăți identice ca mărime, din care se formează bile mici care se lasă și acestea 20-30 de minute la odihnit, apoi se întind pe masa unsă cu ulei.
  • Se coc în tigaia de clătite sau pe tablă, dacă aveți. Se întorc pe ambele părți ca să se coacă uniform, apoi se pot servi.

Pâinea cu maia naturală, fără drojdie

O altă alternativă sănătoasă a pâinii fără drojdie este pâinea cu maia. Maiaua se face din apă și făină integrală sau de secară. Nu se pun zahăr, miere, sare, ulei sau alte chestii.

Pâinea cu maia naturală este delicioasă, începând cu coaja crocantă specifică, miezul elastic și cu găuri și terminând cu aromele și gustul desăvârșit.

Pâinea fără drojdie. Cum se face maiaua

Condiția succesului pentru a face cea mai bună maia presupune respectarea câtorva condiții:

  • Folosirea unui vas de sticlă sau faianță/porțelan, nu de lemn, aluminiu sau plastic;
  • Apă plată sau cât mai puțin mineralizată. Cea de la robinet trebuie lăsată 24 de ore să-și piardă clorul;
  • Respectarea strictă a cantităților indicate în rețetar prin folosirea unui cântar; Respectarea orei la care se împrospătează maiaua.

Într-un borcan de minimum 800 ml (maiaua va crește din a treia zi) se pun 50 gr făină integrală și 60 ml apă la temperatura camerei. Compoziția se amestecă, pentru omogenizare și se pune în borcanul care se va acoperi cu un șervet ce nu va împiedica oxigenarea aluatului, potrivit libertateapentrufemei.ro.

A doua zi, la aceeași oră, veți amesteca 50 gr făină integrală și 60 ml apă și, după omogenizare, o veți amesteca cu maiaua din borcan. Acoperiți din nou. Repetați procedura în a treia seară, la aceiași, oră, amestecând tot 50 gr făină și 60 ml apă cu maia din borcan. Veți avea, astfel, la fermentat, în acel vas, după trei zile, 150 gr făină și 180 ml apă. Această procedură înseamnă că „hrăniți maiaua”. În absența acestei hrane, baza „moare” pentru că procesul de fermentație încetează.

Din a treia zi, în funcție de temperatura camerei, maiaua trebuie „să învie”, indiciul fiind apariția bășicuțelor care se formează în întreaga masă (vezi foto mai jos).

maia

Din a treia zi, maiaua trebuie să-și dubleze volumul. Puteți repeta hrănirea maielei în a patra și, maximum, în a 5-a zi. După care, 150 – 200 de grame din acest aluat buretos se va folosi pentru prepararea pâinii. Restul se va pune în frigider și, de 2 -3 ori pe săptămînă, tot seara, pentru a se păstra un ritm de creștere normal se vor adăuga 50 gr făină și 60 ml apă. Maiaua poate fi păstrată la frigider săptămâni de-a rândul, condiția fiind alimentarea ei regulată și, evident, consumarea ei, de-a lungul timpului.