Știri
Home » Stil de viață » Cod Rutier 2020. Ce spune noua lege despre radarele polițiștilor

Cod Rutier 2020. Ce spune noua lege despre radarele polițiștilor

cod rutier

Mașinile de Poliție cu radar nu mai pot sta ascunse, iar șoferii trebuie să poată fi capabili să le remarce, arată Codul Rutier din 2020. Astfel, dacă până acum ați fost martorul unei mașini a MAI care îi verifica pe conducătorii auto în privința vitezei, dar care stăteau ascunși și eventual într-o mașină fără inscripții, acest lucru nu se va mai întâmpla de acum înainte.

Ce spune Codul Rutier despre radarele polițiștilor

Aparatele radar pot fi puse doar pe mașini inscripționate ale Poliției, care trebuie poziționate în așa fel încât să poată fi văzute de șoferi.

Polițiștii rutieri pot da amenzi șoferilor doar în timpul în care poartă uniforma cu înscrisurile distinctive. De asemenea, pentru amenzile de până la 20 de puncte-amendă, șoferul nu mai poate achita pe loc.

 „Dispozitivele destinate măsurării vitezei se instalează exclusiv pe autovehicule care prezintă înscrisurile şi însemnele distinctive ale Poliţiei Rutiere. Dispozitivele mobile, de tip pistol, destinate măsurării vitezei se utilizează la o distanţă maximă de 10 metri de autovehiculele care prezintă înscrisurile şi însemnele distinctive ale Poliţiei Rutiere. Se interzice utilizarea dispozitivelor de măsurare a vitezei din autovehicule care nu prezintă înscrisurile şi însemnele distinctive de către poliţişti care nu poartă uniforme cu înscrisuri şi însemne distinctive şi care nu sunt amplasate în locuri vizibile”, se arată în lege.

Cum se poate aplica o amendă și ce trebuie să știe șoferii

(1) Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se fac direct de către polițistul rutier, iar în punctele de trecere a frontierei de stat a României, de către polițiștii de frontieră.

(2) Constatarea contravențiilor se poate face și cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate sau mijloace tehnice omologate și verificate metrologic, consemnându-se aceasta în procesul-verbal de constatare a contravenției.

(3) În cazurile prevăzute la alin. (2), procesul-verbal se poate încheia și în lipsa contravenientului, după stabilirea identității conducătorului de vehicul, menționându-se aceasta în procesul-verbal, fără a fi necesară confirmarea faptelor de către martori.

(4) Forma și conținutul procesului-verbal de constatare a contravenției se stabilesc prin regulament.