Știri
Home » Stil de viață » Cine a fost, de fapt, Sfânta Ana și de ce este sărbătorită la o zi după Sfânta Maria

Cine a fost, de fapt, Sfânta Ana și de ce este sărbătorită la o zi după Sfânta Maria

GALERIE FOTO (2) sfanta ana

Sfânta Ana este socotită ocrotitoarea copiilor şi a maternităţii. Este sărbătorită pe 9 septembrie, la o zi după nașterea Maicii Domnului.

Numele Ana este de origine evreiască (Hannah), se înrudeşte cu masculinul Anania (Hananyah) şi are semnificaţia „Iahve a avut milă“ sau „Iahve s-a îndurat“. De la el s-au format şi numele derivate – Aneta, Anca, Ancuţa, Anişoara, Anica, Anita, Anuţa sau Ani.

Sfânta Ana e mama Maicii Domnului. În credința populară, ea este considerată ocrotitoarea copiilor şi a maternității, căci ea a zămislit la bătrâneţe, după multe rugăciuni, lacrimi şi post.

Cine a fost Sfânta Ana

Ioachim, tatăl Fecioarei Maria, era din neamul împaratesc al lui David, din seminţia lui Iuda. Ana, soţia lui Ioachim a fost fiica lui Matan şi soră cu Sovi, cea care a născut-o pe Elisabeta, mama Sfântului Prooroc Ioan Botezatorul.

Amândoi erau credincioşi, participau la viaţa liturgica a poporului lui Israel şi ceea ce aveau împărţeau în trei: o parte o dădeau templului şi slujitorilor lui, o alta o împarţeau străinilor şi saracilor, iar pe a treia o ţineau pentru ei şi pentru nevoile familiei.

Evanghelia apocrifă a vieţii Maicii Domnului mărturiseste ca Ioachim, dispreţuit pentru că nu avea copii, nu se revolta împotriva lui Dumnezeu, ci dimpotriva spunea: „Mă voi retrage în pustiu şi voi sta şi nu voi mânca nimic, ci numai mă voi ruga şi voi plange, pâna când Dumnezeu va da roada pântecelui soţiei mele”.

Sfânta Ana a născut-o pe Sfânta Maria la bătrânețe

Şi Ana plângea pentru lipsa copiilor şi se ruga Domnului, iar după multă vreme de post şi rugăciune, prin rânduiala lui Dumnezeu, ei au avut un copil la bătrâneţe, pe Fecioara Maria.

Sfântul Ioachim a murit la vârsta de 80 de ani, la câţiva ani după aducerea şi intrarea fiicei lui în Templul de la Ierusalim. Sfânta Ana a murit în vârstă de 70 de ani, la doi ani după sfântul Ioachim, ani pe care i-a petrecut în Templu cu fiica ei.

Sfinţii Ioachim şi Ana sunt adesea invocaţi în rugăciuni de cuplurile care nu reuşesc să aibă copii. Moaştele Sfintei Ana sunt păstrate în Schitul Sfânta Ana, în Sfântul Munte Athos.