Știri
Home » Stil de viață » Cele mai bizare tradiţii şi obiceiuri de Sfânta Maria! Motivul pentru care se fac petreceri doar pe 8 septembrie

Cele mai bizare tradiţii şi obiceiuri de Sfânta Maria! Motivul pentru care se fac petreceri doar pe 8 septembrie

Sfânta Maria

Pe 8 septembrie, credincioșii sărbătoresc Nașterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică. Este considerată cea mai mare sărbătoare a toamnei.

Maria – unul dintre cele mai îndrăgite nume

Sunt multe persoane care spun că, odată cu Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului din 15 august, se pomenesc doar morții, așa că onomastica de Sfânta Maria poate fi sărbătorită doar pe 8 septembrie când Biserica Ortodoxă sărbătorește Nașterea Maicii Domnului.

Numele Maria este unul dintre cele mai îndrăgite și folosite nume de origine biblică. Este numele celei care l-a adus pe lume pe Iisus, fiul lui Dumnezeu și a rămas în amintirea tuturor drept un simbol al purității. În ebraică, numele Maria are semnificația de “copil dorit”.

Tradiţii şi obiceiuri de Sfânta Maria

Sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului reprezintă hotarul astronomic dintre vară şi toamnă. Aceasta reprezintă și momentul în care se dă startul lucrurilor agricole de toamnă şi momentul în care noul anotimp începe să îşi intre în drepturi, potrivit agrointel.ro. În această zi, bărbaţii nu meşteresc şi nu fac treaba în gospodărie, iar femeile nu cos şi nu spală rufe. Cei care mănâncă gătit la foc în aceste zile pot atrage asupra lor boli care îi pocesc. În multe zone ale țării se organizează târguri și iarmaroace, însoțite de voie bună, de cântări și petreceri câmpenești.

În popor se spune că în această zi vor fi ascultate mai ales rugăciunile femeilor care vor să aibă copii, dar şi ale celor însărcinate, pe care Maica Domnului le va ajuta să aibă o naştere uşoară. Şi cei care vor să se căsătorească se pot ruga în această zi Maicii Domnului, ca să-şi găsească perechea potrivită.

Sărbătoarea Sfintei Marii prezice vremea

De asemenea, în cultura populară se mai spune că aceia care nu şi-au adunat plante medicinale nu trebuie să mai facă acest lucru pentru că acestea îşi pierd puterea tămăduitoare dacă sunt culese după Sfânta Maria Mică. De asemenea, maramureşenii cred că toamna va fi urâtă şi cu precipitaţii dacă plouă pe 8 septembrie.

Iar dacă înfloresc merii şi perii, înseamnă că toamna va fi plăcută, iar recoltele se vor culege uşor. Semnele din această zi îi ajută pe oameni să facă prognoze despre următorul an agricol. În alte regiuni, oamenii sunt convinşi că vremea se strică de tot după Sfânta Maria Mică, vara devenind o simplă amintire. De altfel, se spun că începând cu această zi, nu se mai poartă pălărie, fiindcă vine cu adevărat vremea rea.