Știri
Home » Stil de viață » Ce trebuie să faci de Înălţarea Sfintei Cruci, ca sa ai noroc la muncă tot anul. Te ajută dacă ai asta în portofel

Ce trebuie să faci de Înălţarea Sfintei Cruci, ca sa ai noroc la muncă tot anul. Te ajută dacă ai asta în portofel

inaltarea sfintei cruci

Înălțarea Sfintei Cruci este o sărbătoare mare în calendarul ortodox. I se mai spune și Ziua Crucii, fiind considerată ziua care vestește sfârșitul verii și începutul toamnei.

Înălţarea Sfintei Cruci marchează două evenimente solemne. Aflarea Crucii şi înălţarea ei în faţa poporului de episcopul Macarie al Ierusalimului, la 14 septembrie 335, şi aducerea Sfintei Cruci de la perşi, în 629, în vremea împăratului bizantin Heraclius, care a aşezat-o în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.

Marcată în calendar cu cruce roșie și post negru, există câteva activități care sunt interzise cu desăvârșire astăzi, conform credințelor populare.

Înălțarea Sfintei Cruci – tradiții

Potrivit tradiției, de Ziua Crucii se închide pământul și odată cu el se ascund și insectele, reptilele și plantele care au fost lăsate la lumină în primăvară. Nu este voie, în ziua Înălţării Sfintei Cruci, să se lucreze, pentru a nu atrage primejdiile.

Pe 14 septembrie, de Ziua Crucii, credincioșii duc la biserică busuioc, mentă, maghiran şi cimbru, considerate plante magice, pentru a fi sfințite. Aceste plante îi apară de diverse boli, dar veghează şi asupra păsărilor şi animalelor din ograda.

Conform tradiției, dacă ramurile sunt culese de Ziua Crucii, acestea au puteri miraculoase, fiind de asemenea și unelte extrem de valoroase pentru fântănarii care vor să găsească izvoarele subterane.

Înălțarea Sfintei Cruci – obiceiul care aduce noroc

Monedele sfinţite în această zi, păstrate în portofel, alături de o cruciuliţă aduc belşug şi spor în muncă. De asemenea, se spune că nu este bine să se mănânce usturoi, mere, struguri, nuci, prune şi peşte, alimente al căror miez se aseamană cu crucea, potrivit calendarulortodox.ro.

Este recomandat să se ţină post negru, aspru, pentru vindecarea sufletului şi a trupului. Oamenii din popor cred că dacă va tuna în această zi de sărbătoare, toamna va fi una lungă. De asemenea, dacă ciorile se adună în gard, va cădea bruma.