Știri
Home » Știri » Ce înseamnă, de fapt, Poliția pentru Siguranța Școlară și ce îndatoriri va avea

Ce înseamnă, de fapt, Poliția pentru Siguranța Școlară și ce îndatoriri va avea

Poliția pentru Siguranța Școlară

Incidentul de la Târgu Jiu, unde patru minore au bătut crunt o fată de 13 ani, a forțat mâna autorităților să înființeze un organism public pentru combaterea violenței în școli.

Poliția pentru Siguranța Școlară a fost înființată marți, 8 septembrie, la nivelul Inspectoratului General al Poliției Române. Noua direcție va avea ca obiectiv principal combaterea infracționalității și violenței în școli și în vecinătatea acestora, cu accent pe bullying.

Marcel Vela, ministrul de Interne, a anunțat că a semnat deja ordinul pentru înființarea Direcției pentru Siguranța Școlară în cadrul Poliției Române.

Poliția pentru Siguranța Școlară va funcționa din prima zi de școală

Noua structură din cadrul Poliției Române va folosi atât polițiști de ordine publică, rutieri, antidrog, polițiști locali, jandarmi, dar și psihologi.

Poliția pentru Siguranța Școlară va coopera cu unităţile de învăţământ şi autorităţile locale pentru combaterea „fenomenului criminogen din şcoli” şi va acţiona în comun cu celelalte structuri ale MAI pentru combaterea infracţionalităţii juvenile, a criminalităţii organizate, respectiv a traficului de persoane şi a traficului de droguri.

Această structură va funcționa din prima zi a anului școlar 2020-2021.

Poliția pentru Siguranța Școlară – îndatoriri

Potrivit Ministrului de Interne, Marcel Vela, Poliția pentru Siguranţa Şcolară va fi alcătuită din 270 de poliţişti. Aceștia vor fi organizați la nivelul Inspectoratului General al Poliției Române, la nivelul Poliției Capitalei și a inspectoratelor de Poliție din fiecare județ.

Noua structura va preveni și combate violența în școală, cu accent pe fenomenul de bullying și actelor de violență între elevi, în interiorul școlilor și liceelor cât și în apropierea acestora. De asemenea, va monitoriza măsurile de siguranță, va analiza fenomenele infracționale din fiecare unitate de învățământ, va identifica riscurile și problemele specifice.

Poliția pentru Siguranța Școlară va coordona toate acțiunile de combatere a infracționalității, va coopera cu unitățile de învățământ, cu ONG-urile, cu comitele de părinți și cu autoritățile locale pentru prevenirea și combaterea infracționalității.