Știri
Home » Știri » Ce acte trebuie să iei cu tine când te duci la ITP

Ce acte trebuie să iei cu tine când te duci la ITP

ITP

Inspecția tehnică periodică este necesară pentru toate autoturismele care circulă pe străzile din România. Procedura este una destul de simplă și care nu durează prea mult, iar actele necesare nu sunt prea multe. Iată de ce ai nevoie pentru a trece ITP-ul.

Ce acte îți trebuie la ITP

Legea arată că autovehiculele fără probleme tehnice pot trece acest test, dar dacă există probleme mari în ceea ce privește starea mașinii, atunci ea nu poate fi lăsată să circule pe străzi și șoferul este obligat să rezolve toate neajunsurile în termen de 30 de zile și să revină la o nouă inspecție.

În 2020, nu ai nevoie de prea multe acte pentru a putea face ITP mașinii tale. Iată ce îți trebuie:

Trebuie să ai certificatul de înmatriculare a mașinii cu tine, în original. Dacă este cazul, ai nevoie de autorizația provizorie de circulație. Pe scurt, îți trebuie talonul. Mai ai nevoie și de actul de identitate al posesorului mașinii, în original, dar și de cartea de identitate a autoturismului, în original și securizată de RAR.

Tot ce trebuie să știi despre ITP

Ce îți mai trebuie pentru a face ITP-ul mașinii este polița RCA, adică asigurarea de Răspundere Civilă Auto, în original.

Ce mai trebuie să știm despre ITP? Acesta costă diferit, în funcție de mașina pe care o deții, mai exact în funcție de vechimea acesteia, dar și de service-ul pe care l-ai ales. Prețul pentru o mașină care funcționează pe bază de motorină prețul poate fi egal sau chiar mai mare de 150 de lei. În schimb, pentru autoturismele pe benzină prețul variază între 120-130 de lei.

Inspecția tehnică periodică se face la date diferite, în funcție de vechimea pe care o are autovehiculul. Astfel, dacă este o mașină nouă, ITP se face la trei ani.

Mașinile care transportă marfa și au o masă totală mai amre de 3,5 ton ITP valabil un an. Mașinile mai vechi de 12 ani trebuie să facă ITP o dată pe an.