Știri
Home » Știri » Care sunt principalele puncte din Noul Cod Administrativ

Care sunt principalele puncte din Noul Cod Administrativ

Noul Cod Administrativ

Noul Cod Administrativ, care reglementează funcționarea instituțiilor din administrația publică a suferit niște modificări, iar acestea au fost deja introduse în Monitorul Oficial. Iată ce trebuie să știe românii despre Noul Cod Administrativ.

Noul Cod Administrativ are prevederi noi. Care sunt acestea

Codul Administrativ este o lege care reglementează felul în care funcționează instituțiile publice din România. Totodată, acest cod stabilește și statutul angajaților de la stat.

Autoritățile publice din România sunt Guvernul, toate ministerele, dar și autoritățile administrative autonome. La nivel local, administrația publică numără consiliile locale, primarii și consiliile județene.

Noul Cod Administrativ, modificat și publicat în Monitorul Oficial, stabilește noi reguli pentru administrația publică. Astfel, sunt vizate birourile electrorale de circumscripție, dar și statutul aleșilor locali. O altă modificare este adusă procedurilor privind incidentele de la alegerile locale.

Dispoziții noi în Codul Administrativ

Vă prezentăm care sunt dispozițiile adăugate în această lege, ce au fost publicate în Monitorul Oficial.

Art. 1

„Numărul membrilor birourilor electorale de circumscripție prevăzut de prevederile art. 26 alin. (1)-(4) din Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, pentru modificarea Legii administrației publice locale nr. 215/2001, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali, cu modificările și completările ulterioare, este un număr maxim, birourile electorale de circumscripție putând funcționa, în mod valabil, cu numărul de membri rezultat din aplicarea prevederilor art. 26 alin. (5), (14) și (15) din aceeași lege ”

Art. 2

„Prevederile art. 26 alin. (18) din Legea nr. 115/2015, cu modificările și completările ulterioare, devin incidente numai în situația în care niciun/nicio partid politic, alianță politică, alianță electorală sau organizație a cetățenilor aparținând minorităților naționale care participă la alegeri, dintre cele prevăzute la art. 26 alin. (14) și (15) din aceeași lege, nu a nominalizat reprezentanți în biroul electoral de circumscripție”.

Art. 3

„Prezenta hotărâre se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I”.