Știri
Home » Stil de viață » Care este, de fapt, treaba cu magazinele duty free. Chiar sunt atât de mici prețurile la parfumuri, băuturi sau jucării?

Care este, de fapt, treaba cu magazinele duty free. Chiar sunt atât de mici prețurile la parfumuri, băuturi sau jucării?

magazin duty free

Cu siguranță ai auzit de magazinele duty-free, dar te-ai întrebat vreodată dacă sunt ele cu adevărat profitabile? Toată lumea știe că într-un astfel de magazin poți cumpăra mai ieftin decât într-unul normal, dar iată că nu este chiar așa. În următoarele rânduri vei afla dacă merită să cumperi ceva dintr-un duty-free.

Ce nu știai despre magazinele duty-free

Mai întâi, ar fi bine să începem prin a înțelege termenul. Duty-free se referă la produse ce nu au inclus în prețul final nici TVA-ul, dar nici accizele. Chiar dacă toată lumea are această impresie că în duty-free prețul este unul de aproape nimic, iată că nu este chiar așa. Nu de puține ori există cazuri în care prețul din duty-free este chiar mai mare decât cel din România, dintr-un magazin, cu tot cu taxe și impozite.

Înainte de a-ți chelui banii, mai bine verifică online dacă ai parte, într-adevăr, de o reducere sau dacă este vorba despre o scamatorie. Totuși, dacă pentru cosmetice, electrocasnice, genți sau ochelari de soare nu faci o mare economie, nu același lucru se poate spune despre tutun și băuturile alcoolice.

Ce trebuie să știi despre magazinele duty-free

Încă din 2002, Uniunea Europeană a renunțat la magazinele de tip duty-free, așa că poți cumpăra astfel de produse doar dacă nu călătorești în interiorului Blocului Comunitar.

Un alt lucru important de știu este că dacă depășești limita și cumperi mult mai multe cadouri, atunci va trebui să plătești taxele de avion pentru greutatea în plus, ele sunt cu adevărat „free” doar în țara din care le cumperi, dar dacă mergi în alt stat, atunci trebuie să plătești în mod normal.

Ce ar trebui să mai știi, având în vedere că este mult mai ieftin să cumperi țigări de aici, este că regulile privind transportul de țigarete este diferit în funcție de țară. Astfel, între două țări membre UE poți căra 800 de țigarete. Dacă vii dintr-o țară din afară Uniunii, ai voie cu maxim 200, fără a plăti alte taxe.