Știri
Home » Știri » Când trebuie să montezi, de fapt, cauciucurile de iarnă pe mașină

Când trebuie să montezi, de fapt, cauciucurile de iarnă pe mașină

cauciucuri de iarnă

Șoferii încep să-și pregătească mașina pentru sezonul rece. Unii au pornit la cumpărături pentru un set nou de cauciucuri de iarnă, alții au pus deja mâna pe telefoane și au făcut programarea la service.

Vremea rece din timpul iernii poate cauza numeroase probleme șoferilor, mai ales celor care nu își pregătesc autovehiculul corespunzător, pentru condițiile deosebite ale sezonului rece.

Mulți șoferi știu că anvelopele potrivite pot face diferența. În comparație cu anvelopele pentru vară sau all season, cauciucurile de iarnă – special create destinate pentru condus în condiții de iarnă – sunt fabricate dintr-un cauciuc mai moale, care își pot menține flexibilitatea chiar și pe vreme foarte rece, asigură aderență crescută și performanță pe toate tipurile de suprafețe: șosele cu zăpadă, alunecoase în diferite grade, umede sau foarte umede, pline de apă, dar și pe drumuri reci și uscate.

Când echipăm mașina cu cauciucuri de iarnă

Când iarna se apropie și temperaturile scad sub 7° Celsius, este timpul să vă achiziționați un set complet de patru anvelope de iarnă. Există o confuzie printre posesorii de maşini privind data sau momentul din care maşina trebuie echipată cu anvelope de iarnă.

Potrivit Codului Rutier, cauciucurile de iarnă nu sunt obligatorii începând cu data de 1 noiembrie, dar sunt obligatorii chiar şi în octombrie (sau în orice altă lună a anului) în cazul în care se circulă pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.

Conform Brigăzii Rutiere a Capitalei, purtarea anvelopelor de iarnă este obligatorie din momentul în care începe să ningă, indiferent de perioadă, cât timp este carosabilul acoperit de zăpadă.

Ce amenzi riști dacă nu ai mașina echipată cu cauciucuri de iarnă

Amenda pentru şoferii care circulă pe drumurile acoperite de zăpadă, gheaţă sau polei cu anvelope de vară este între 9 şi 20 de puncte de amendă, acestea fiind echivalente cu o sumă cuprinsă între 1.305 şi 2.900 de lei. Totodată, aceşti conducători auto riscă să rămână şi fără certificatul de înmatriculare al maşinii.

Așadar, dacă ești șofer și vrei să știi când trebuie să-ți montezi cauciucurile de iarnă pe mașină, o poți face atunci când temperatura de afară a scăzut sub 7 grade sau atunci când carosabilul este acoperit cu zăpadă, gheață ori polei.