Știri
Home » Stil de viață » Când se schimbă ora? Cum se dau ceasurile în ultima duminică din octombrie

Când se schimbă ora? Cum se dau ceasurile în ultima duminică din octombrie

ora de iarna

Este binecunoscut faptul că în fiecare toamnă, trecem de la oră de vară la cea de iarnă. Vom dormi mai puțin, iar afară se va întuneca mai repede. Iată când vom trece, de fapt, la ora de iarna în 2020.

Când se schimbă ora. Data exactă pe care trebuie să o știe toți românii

Trecerea de la ora de vară la cea de iarnă, care este considerată cea standard, are loc anual, toamna. Anul acesta, schimbarea orei se va face în noaptea dinspre 24 spre 25 octombrie, iar ora 4:00 va deveni ora 3:00.

În fiecare primăvară și toamnă, populația trebuie să ajusteze ceasurile cu o oră înainte, respectiv una înpoi, pentru că are loc trecerea la ora de vară, respectiv la cea de iarnă.

Totuși, anul 2021 ar putea fi ultimul în care vom avea parte de schimbarea orei, pentru că Comisia Europeană dorește să se renunțe la aceasta. Fiecare stat trebuie, așadar, să decidă dacă mai păstrează ora de vară și ora de iarnă, pentru că Comisia Europeană a lăsat la latitudinea statelor membre să aleagă dacă mai doresc schimbarea orei sau nu.

Ce să facem ca să scăpăm de oboseala cauzată de schimbarea orei

Motivul pentru care Comisia Europeană a luat în calcul o astfel de decizie este că afectează în mod negativ organismul, pe termen lung. Specialiștii au explicat ce ar trebui să facem în această perioadă, pentru a evita oboseala.

„Trecerea la ora de iarnă şi schimbarea orei de trezire reprezintă factori de stres pentru organismul nostru. Deşi este un proces care în situaţii normale necesită o perioadă relativ scurtă de acomodare, de maximum o săptămână, este important ca această adaptare să fie sprijinită printr-un program de odihnă corespunzător, o alimentaţie echilibrată şi o activitate fizică susţinută, pentru a ne ajuta să reintrăm în formă într-un timp cât mai scurt“, a declarat medicul Corina Zugravu.