Știri
Home » Știri » Azi e mare sărbătoare! Ce semnifică Înălţarea Sfintei Cruci pentru creştinii ortodocşi

Azi e mare sărbătoare! Ce semnifică Înălţarea Sfintei Cruci pentru creştinii ortodocşi

inaltarea sfintei cruci

Este mare sărbătoare în Calendarul Ortodox. Înălțarea Sfintei Cruci sau Ziua Sfintei Cruci este cea de-a doua mare sărbătoare, după Nașterea Maicii Domnului (8 septembrie), din noul an bisericesc, care a început la 1 septembrie.

Înălțarea Sfintei Cruci este cea mai veche și cea mai importantă dintre sărbătorile creștine închinate cinstirii Crucii lui Iisus. Această sărbătoare se ține pe data de 14 septembrie.

Ce se sărbătorește, de fapt, de Înălțarea Sfintei Cruci

De Înălțarea Sfintei Cruci sărbătorim, de fapt, amintirea a două evenimente deosebite din istoria Sfintei Cruci. Primul eveniment este găsirea Crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul și înălțarea ei solemnă în fața poporului de către episcopul Macarie al Ierusalimului,îin ziua de 14 septembrie din anul 335, potrivit doxologia.ro.

Cel de-al doilea eveniment este aducerea Sfintei Cruci de la perșii păgâni. S-a întâmplat în anul 629, în vremea împăratului bizantin Heraclius. Acesta a depus-o cu mare cinste în biserica Sfântului Mormânt, a Sfintei Cruci, din Ierusalim.

Înălțarea Sfintei Cruci, originile sărbătorii

Sfânta Cruce a fost găsită din porunca Împărătesei Elena, mama Împăratului Constantin cel Mare. Datorită ei s-au găsit pe Golgota trei cruci. Inițial, nu știau care a fost crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul și care sunt, de fapt, crucile tâlharilor răstigniți odată cu El. Patriarhul Macarie le-a spus atunci să atingă pe rând crucile de o femeie moartă.

Ea a înviat în momentul în care a fost atinsă de cea de-a treia cruce. Așa au găsit-o pe cea pe care a fost răstignit Hristos. După această minune, Patriarhul a poruncit să se înalțe Sfânta Cruce pe un loc înalt, de unde să o poată vedea tot poporul.

De Înălțarea Sfintei Cruci se ține post apru

Înălţarea Sfintei Cruci este marcată prin post aspru, pentru că ziua aduce aminte de patimile şi moartea Mântuitorului pe Golgota.

Crucea este un simbol al victoriei asupra morţii şi păcatului, iar sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci este singura cu post aspru şi rugăciune care apare la data de 14 septembrie atât în calendarul bizantin (ortodox și greco-catolic), cât și în cel latin.

La biserică se sfinţesc busuiocul, mentă, maghiranul şi cimbru, considerate plante magice. Acestea îi apară pe credincioşi de diverse boli, dar veghează şi asupra păsărilor şi animalelor din ograda.